Contact: 0769 089 322 sau 0740 149 341

Buletin legislativ nr. 81/16.08.2017

Calculul CAS si CASS in cazul contractelor de munca cu timp partial

A fost modificat modul de calcul pentru CAS si CASS datorat de angajatori, in cazul contractelor de munca cu timp partial.

Astfel, incepand cu veniturile aferente lunii august 2017, CAS si CASS datorat de angajatori, se plateste integral la nivelul salariului minim garantat in plata, indiferent daca contractul individual de munca este cu norma intreaga sau cu timp partial, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Prevederile OG nr. 4/2017 arata ca in cazul castigului lunar brut realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul a CAS si CASS datorate de angajatori sau persoane asimilate acestora, este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Sunt exceptate de la regula de mai sus persoanle care se afla in una din urmatoarele situatii:

a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;

b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;

c) sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;

d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;

e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.

Pentru persoanele prevazute la literele `a`,`c` si `d`, angajatorii vor solicita documente justificative care sa motiveze exceptarea de la regula.

Pentru persoanele prevazute la litera `e` procedura de aplicare va fi stabilita prin Ordin al Ministrului finantelor publice. Vom reveni pe aceasta tema imediat de Ministerul Finantelor Publice va publica normele de aplicare pe aceasta tema.

Avand in vedere modificarile prezentate anterior, supunem atentiei dumneavoastra un aspect tratat insuficient de catre leguitor si anume cazul salariatilor incadrati cu norma intreaga care lucreaza numarul total de ore din luna de calcul, dar pentru care salariul de incadrare este mai mic decat salariul minim brut pe tara garantat in plata.

Luam ca exemplu un salariat cu norma intreaga si salariu de incadrare de 1450 lei, al carui salariu de incadrare este grevat de o diminuare stabilita ca sanctiune in urma unui proces de cercetare disciplinara.

Astfel, desi salariul de incadrare este redus cu 5% pana la 10% pe o durata de maxim 3 luni, in toata aceasta perioada angajatorul va calcula si constitui CAS si CASS la valoarea salariului minim brut pe economie. Angajatorul va datora astfel contributii si asupra unor sume necuvenite angajatului in cazul in care MFP nu va aduce lamuri pe aceasta tema.

Sursa: ORDONANTA nr. 4 din 20 iulie 2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial cu numarul 598 din data de 25 iulie 2017

 

 

PayrollExpert va pune la dispozitie servicii de calcul salarial, administrare personal – evidenta muncii ReGES/REVISAL, consiliere, selectie si recrutare.

La data de 09.02.2016, PayrollExpert S.R.L. a fost autorizata sa functioneze ca unitate protejata in conformitate cu prevederile Legii nr. 448/2006 republicata, Legea privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

 

 

Contact

In cazul in care doriti sa primiti mai multe informatii cu privire la serviciile oferite de PayrollExpert si avantajele externalizarii, nu ezitati sa ne contactati.

 

PayrollExpert

Popa Tatu 70, Sector 1, Bucuresti 010806, Romania

Mobil : 0740 149 341; 0769 089 322

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

web: www.payrollexpert.ro