Contact: 0769 089 322 sau 0740 149 341

Buletin legislativ nr. 59/22.09.2011 sep 22, 2011

Au fost emise noi reglementari ce vizeaza fisele fiscale si impozitul pe venituri din activitati independente

 

Recentele modificari aduse Codului fiscal, ce vor intra in vigoare la 01 ianuarie 2011, au eliminat notiunea de `fise fiscale`. Astfel, in conformitate cu prevederile OG 30/2011, pentru veniturile aferente anului fiscal 2012, angajatorii au obligatia de a completa si depune o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pe venit pentru fiecare beneficiar de venit.

 

 

Declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit se va depune la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv, a anului curent, pentru anul expirat.

 

Odata cu modificarea articolului 59 din Codul fiscal, angajatorii nu mai au obligatia sa completeze si sa depuna fise fiscale. Prevederea se va aplica incepand din 1 ianuarie 2012 pentru drepturile salariale si asimilate salariilor realizate dupa aceasta data.

 

Mentionam ca, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente anului 2011, rezida obligatia angajatorilor de a completa si sa depune fise fiscale. Termenul limita pentru depunerea fiselor fiscale aferente anului fiscal 2011 este 29 februarie 2012.

 

Conform prevederilor OG 30/2011, angajatorii au obligatia de a elibera, la cererea contribuabilului, un document care sa cuprinda cel putin informatii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat in cursul anului fiscal, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut. Acest document nu este prevazut ca un formular tipizat.

 

Totodata, incepand cu 1 ianuarie 2012, cota de impozit pe venit de 10% reprezentand plati anticipate, datorata asupra veniturilor din activitati independente, precum:

 

  • drepturi de proprietate intelectuala,
  • vanzarea bunurilor in regim de consignatie,
  • activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial,
  • activitati desfasurate in baza contractelor/ conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil,
  • activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara,

 

se va aplica la diferenta dintre venitul brut si contributiile sociale obligatorii retinute la sursa, potrivit Titlului IX2 din Codul fiscal.

 

Sursa: Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 publicata in Monitorul Oficial cu numarul 627 din data de 2 septembrie 2011

 

PayrollExpert va pune la dispozitie servicii de calcul salarial, administrare personal – evidenta muncii ReGES/REVISAL, consiliere, selectie si recrutare, evaluare personal si evaluarea climatului organizational, servcii de protectia muncii si PSI.