Contact: 0769 089 322 sau 0740 149 341

Calculul CAS si CASS in cazul contractelor de munca cu timp partial

A fost modificat modul de calcul pentru CAS si CASS datorat de angajatori, in cazul contractelor de munca cu timp partial.

Astfel, incepand cu veniturile aferente lunii august 2017, CAS si CASS datorat de angajatori, se plateste integral la nivelul salariului minim garantat in plata, indiferent daca contractul individual de munca este cu norma intreaga sau cu timp partial, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Evidenta zilnica a orelor de munca si raportari ReGES

In conformitate cu noile reglementari, din 7 august 2017 toti angajatorii trebuie sa realizeze evidenta zilnica a orelor de munca prestate de fiecare salariat, cu mentionarea orei de incepere si celei de sfarsit a programului de lucru. Regula a fost introdusa in Codul muncii prin OUG nr. 53/2017.

In forma anterioara, articolul 119 stabilea ca angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat. Insa completarea adusa de ordonanta 53/2017 prevede explicit ca trebuie notate atat ora de incepere cat si cea de sfarsit a programului de lucru.

 

Codul fiscal – modificari 2017

OUG nr. 3/2017 aduce modificari structurale la Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscala si alte acte normative in domeniu financiar contabil si fiscal. Va prezentam in cadrul acestui document principalele modificari operate care au incidenta asupra veniturilor din salarii, contributiilor sociale si a unor declaratii fiscale.

Noua procedura pentru scutirea programatorilor de la plata impozitului pe venit

Ministrului Finantelor a emis un Ordin care reglementeaza procedura de acordare a scutirii la impozitul pe venitul din salarii pentru programatori. Principala modificare consta in eliminarea conditiei ca angajatorul sa fi realizat in anul precedent venituri din vanzarea de softuri de 10.000 USD. Astfel, aceasta scutire este acordata inca de la inceputul unei activitati ce presupune crearea de programe pentru calculator.

A fost majorata valoarea nominala a tichetelor de masa

Noi reguli de acordare a concediului pentru cresterea copilului

Incepand cu data de 01.07.2016, conditiile de acordare a concediului pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani se schimba ca urmare a modificarii OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului.

Noi regului privind acordarea deducerilor personale

Potrivit noilor reglementari, incepand cu 01.01.2016 au fost modificate sumele utilizate la determinarea deducerii personale.

Astfel, deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.500 lei (fata de 1.000 lei) inclusiv, dupa cum urmeaza:

Noi regului privind constituirea dreptului de concediu pentru odihna
In virtutea prevederilor articolului 7 din Directiva 2003/88/CE si a interpretarii date de catre Curtea Europeana de Justitie conform careia statele membre UE sunt obligate sa isi ajusteze ordinea juridica interna astfel incat absentele de la munca pentru caz de boala sa nu altereze dreptul salariatilor la o perioada minima de concediu anual platit, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea 12/2015 menita sa armonizeze prevederile Codului muncii cu directivele europene.

 

Declaratia unica D112 a fost modificata, astfel pentru anul fiscal 2014, angajatorii vor declara impozitul calculat si retinut pentru fiecare beneficiar de venit prin intermediul declaratiei unice D112, si nu in formularul 205 asa cum se intampla in prezent.

 

Pentru veniturile realizate de salariati in anul fiscal 2013, angajatorii vor depune declaratia 205 pana la data de 28.02.2014.

Declaratia unica D112 a fost modificata, astfel pentru anul fiscal 2014, angajatorii vor declara impozitul calculat si retinut pentru fiecare beneficiar de venit prin intermediul declaratiei unice D112, si nu in formularul 205 asa cum se intampla in prezent.

 

Pentru veniturile realizate de salariati in anul fiscal 2013, angajatorii vor depune declaratia 205 pana la data de 28.02.2014.

Noile cote ale contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale

 

Tariful de risc pentru accidente de munca si boli profesionale, corespunzator codului CAEN al activitatii principale, s-a modificat incepand din 1 iunie 2013. In functie de acest tarif de risc se calculeaza contributia pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat.